Стаття 1 Закону України Про молоко та молочні продукти. Терміни та їх визначення

У цьому Законі наведені нижче терміни вживаються в такому значенні:

{Абзац другий статті 1 виключено на підставі Закону № 442-VII від 05.09.2013}

виробник молока та молочної сировини - юридична особа незалежно від форми власності, фізична особа - суб’єкт підприємницької діяльності, особисте селянське господарство, фізична особа, яка утримує корів, овець, кіз, буйволиць, кобил та виробляє молоко і молочну сировину;

{Абзац четвертий статті 1 виключено на підставі Закону № 2132-VI від 15.04.2010}

{Абзац п’ятий статті 1 виключено на підставі Закону № 402-V від 30.11.2006}

{Абзац шостий частини першої статті 1 виключено на підставі Закону № 124-IX від 20.09.2019}

молоко сире - продукт нормальної секреції молочних залоз однієї або декількох здорових корів, овець, кіз, буйволиць, кобил, температура якого не перевищує 40° C і який не піддавався будь-якій обробці (далі - молоко);

молочна сировина - молоко, яке піддавалося попередній фізичній обробці (фільтрації, охолодженню), а також будь-які молочні продукти, що містять виключно складові молока (молочний жир, молочний білок, лактозу) і можуть бути використані у виробництві іншої продукції;

молочні продукти - продукти, одержані з молока або молочної сировини, які можуть містити харчові добавки, необхідні для виробництва, за умови, що ці добавки ні частково, ні повністю не замінюють складових молока (молочний жир, молочний білок, лактозу);

традиційні молочні продукти - масло, сири; а також кисломолочні продукти, вироблені із застосуванням заквасок на чистих культурах молочнокислих бактерій - ацидофілін, простокваша, ряжанка, сметана, сир кисломолочний; кефір - із застосуванням заквасок на кефірних грибках;

пакування - вміщення молочної сировини та молочних продуктів у тару чи пакувальний матеріал;

переробне підприємство - підприємство, яке закуповує молоко та молочну сировину, має виробничі потужності та умови для переробки молочної сировини;

суб’єкт господарювання - юридична особа незалежно від форми власності, фізична особа - суб’єкт підприємницької діяльності, яка здійснює виробництво, переробку та реалізацію молока, молочної сировини і молочних продуктів;

{Абзац чотирнадцятий статті 1 виключено на підставі Закону № 2132-VI від 15.04.2010}

узгоджувальна комісія - комісія, яка створюється з представників підприємств та організацій по виробництву молока, його переробці та реалізації молочної продукції.

{Абзац шістнадцятий статті 1 виключено на підставі Закону № 402-V від 30.11.2006}

Термін "маркування" вживається у значенні, наведеному в Законі України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів".

Ст 1 ЗУ Про молоко та молочні продукти зі змінами 2024 рік №1870-IV від 24.06.2004, редакція від 16.10.2020

Закон чинний. Актуальність перевірено 10.02.2021

Структура акту