Закон України Про товарні біржі. Розділ VII. ПРИКІНЦЕВІ ТА ПЕРЕХІДНІ ПОЛОЖЕННЯ

1. Цей Закон набирає чинності з 1 липня 2021 року, крім пунктів 2, 4, 6-8 цього розділу, які набирають чинності з дня, наступного за днем опублікування цього Закону.

2. З дня опублікування цього Закону товарні біржі мають право змінювати організаційно-правову форму на товариства з обмеженою відповідальністю, товариства з додатковою відповідальністю або акціонерні товариства.

3. 1 липня 2021 року товарні біржі мають право провадити свою діяльність виключно за умови отримання ліцензії на провадження професійної діяльності на організованих товарних ринках - діяльності з організації торгівлі продукцією на товарних біржах та/або ліцензії на провадження професійної діяльності на організованих товарних ринках - діяльності з організації укладання деривативних контрактів на товарних біржах.

Установити, що тимчасово, на період з 1 липня 2021 року по 31 грудня 2022 року, товарні біржі, які отримали ліцензію на провадження професійної діяльності на організованих товарних ринках - діяльності з організації торгівлі продукцією на товарних біржах, мають право провадити діяльність з організації укладання деривативних контрактів на товарних біржах, за умови реєстрації правил товарної біржи (в частині організації торгівлі деривативними контрактами, які не є фінансовими інструментами) в установленому законодавством порядку в Національній комісії з цінних паперів та фондового ринку.

4. Національній комісії з цінних паперів та фондового ринку до 1 січня 2021 року розробити та затвердити нормативно-правові акти, необхідні для видачі відповідно до вимог цього Закону та Закону України "Про ринки капіталу та організовані товарні ринки" ліцензій на провадження професійної діяльності на організованих товарних ринках - діяльності з організації торгівлі продукцією на товарних біржах та реєстрації правил товарних бірж, передбачивши при цьому набрання такими нормативно-правовими актами чинності з 1 січня 2021 року, а дію таких ліцензій та правил - з дня набрання чинності цим Законом.

Відповідно до нормативно-правових актів, передбачених абзацом першим цього пункту, з 1 січня 2021 року Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку має право видавати ліцензії на провадження професійної діяльності на організованих товарних ринках - діяльності з організації торгівлі продукцією на товарних біржах та здійснювати реєстрацію правил товарних бірж. При цьому такі ліцензії та правила починають діяти з дня набрання чинності цим Законом.

5. На період до 1 січня 2023 року товарні біржі можуть провадити клірингову діяльність центрального контрагента щодо біржових угод (біржових договорів). Провадження зазначеної діяльності можливе лише у разі наявності чинної ліцензії на провадження клірингової діяльності з визначення зобов’язань та реєстрації відповідно до Закону України "Про ринки капіталу та організовані товарні ринки" правил провадження клірингової діяльності, що передбачають правила провадження клірингової діяльності щодо біржових угод (біржових договорів). Такі товарні біржі під час провадження зазначеної діяльності можуть бути учасниками біржових торгів і здійснювати торгівлю біржовими товарами за свій рахунок або за рахунок третіх осіб та бути стороною біржових угод (біржових договорів) щодо купівлі-продажу біржових товарів, що укладаються на цих товарних біржах.

У разі провадження товарною біржею клірингової діяльності центрального контрагента щодо біржових угод (біржових договорів) вимоги частини другої статті 11 цього Закону не застосовуються.

Після 1 січня 2023 року зазначені в абзаці першому цього пункту товарні біржі можуть провадити клірингову діяльність центрального контрагента щодо біржових угод (біржових договорів), у разі якщо жодна юридична особа (у тому числі іноземна) не матиме чинної ліцензії на провадження професійної діяльності на ринках капіталу - клірингової діяльності центрального контрагента та зареєстрованих відповідно до закону правил провадження клірингової діяльності центрального контрагента, що передбачатимуть провадження клірингової діяльності центрального контрагента щодо біржових договорів.

Зазначені в абзаці першому цього пункту товарні біржі припиняють провадження клірингової діяльності центрального контрагента щодо біржових угод (біржових договорів) після 1 січня 2023 року, за умови що з дати реєстрації зазначених в абзаці третьому цього пункту правил минуло шість місяців.

6. Кабінету Міністрів України вжити заходів щодо приведення у відповідність із цим Законом підзаконних нормативно-правових актів, забезпечивши набрання ними чинності одночасно з набранням чинності цим Законом шляхом:

приведення своїх нормативно-правових актів у відповідність із цим Законом;

забезпечення приведення нормативно-правових актів міністерств та інших центральних органів виконавчої влади у відповідність із цим Законом.

7. Кабінету Міністрів України включити інформацію про виконання цього Закону до звіту про хід та результати виконання Програми діяльності Кабінету Міністрів України за 2021 рік.

8. Національній комісії з цінних паперів та фондового ринку до дня набрання чинності цим Законом розробити та затвердити нормативно-правові акти, передбачені цим Законом.


Президент України

Л.КРАВЧУК

м. Київ

10 грудня 1991 року

№ 1956-XII

Закон чинний. Актуальність перевірено 10.02.2021